Werking Quartz horloge binnenwerk

QUARTZ HORLOGE BINNENWERKEN

Hoe werkt een quartz horloge?

Een quartz horloge bevat een elektronisch en een mechanisch deel.

De krachtbron van een quartz horloge is een batterij die een quartz kristal activeert waardoor deze gaat vibreren in een hoge frequentie: ca. 33.000 vibraties per seconde.

Een I.C. (een ‘chip’) zet de vibraties om naar tragere impulsen die doorgegeven worden aan een elektromotor.

Deze elektromotor drijft een aantal raderen aan waardoor de tijd analoog -door wijzers dus- wordt weergegeven.

Onderhoud van quartzhorloges

Quartz horloges hebben het voordeel dat ze veel preciezer zijn dan mechanische horloges en ze vragen minder onderhoud.

Nadeel is dat men periodiek, één- of tweejaarlijks, de batterij moet vervangen.

Het juist vervangen van horlogebatterijen is niet zo eenvoudig waardoor men dit best laat uitvoeren door een (onafhankelijke) horlogemaker of servicepunt van het horlogemerk zelf.

Naast het correct plaatsen van de juiste batterij dient er immers aandacht te besteden aan de dichting van de kast van het horloge

om stof en water buiten de horlogekast te houden.

Het openen en sluiten van de horlogekast houdt ook een risico op visuele beschadiging in, indien dit niet met kennis van zaken wordt gedaan.

Horloge op zonne-energie: de Casio Edifice. Horlogemaker Turnhout

HYBRIDE HORLOGES

Wat zijn hybride horloges?

Hybride horloges zijn horloges die minstens twee energiebronnen bevatten en deze combineren.

We kunnen hybride horloges indelen in twee groepen:

– Kinetische horloges

– Solar horloges

Wat zijn kinetische horloges?

Kinetische horloges werken door beweging om te zetten in elektrische energie dat vervolgens opgeslagen wordt in een herleidbare accu.

Ze combineren zowat het beste van twee werelden: de precisie van een quartz horloge en hoordeel dat men de batterij niet periodiek dient te vervangen zoals bij quartz horloges(jaarlijks/tweejaarlijks).

Kinetische horloges kunnen voor die reden niet beschouwd worden als batterij-aangedreven horloges. Het is immers de bewegingen van de arm die de krachtbron van het horloge is; de accu dient ‘enkel’ om de opgewekte energie op te slaan.

Eta Autoquartz binnenwerk komende uit een Belgisch Steffen horloge. Werking kinetische horloge. Horlogemaker Turnhout

ETA Autoquartz binnenwerk: werking van een kinetische horloge.

Men kan stellen dat Seiko met zijn Kinetic zowat de uitvinder is van kinetische horloges, ze waren er al mee bezig n de jaren ’80 van de 20e eeuw.

Ook de Zwitser hebben hun versie van het kinetische binnenwerk: de ETA- autoquartz. ETA is de fabrikant van horlogebinnewerken binnen de Swatchgroup.

Men zegt weleens dat de Autoquartz misschien wel het beste ETA binnenwerk ooit was. De Autoquartz ziet er ook echt als een automatisch binnenwerk uit, met het klassieke centraal gemonteerd vliegwiel.

Daarnaasr slaagde ETA erin om het binnenwerk kalibreerbaar te maken, waardoor het binnenwerk bijgerekend kan worden. Merken die het Autoquartz binnenwerk gebruiken zijn oa.
Swatch, Omega (Omega-matic), Tissot, Rado (Accustar), het Belgische STEFFEN (Autogen), Franck Muller, Hermès, Fortis, …

Wat zijn solar horloges

De tweede soort hybride horloges zijn de solar horloges.

Zoals de naam al doet vermoeden is licht de krachtbron van deze horloges.

Verschillende fabrikanten gebruikten al fotovoltaïsche cellen in horloges sedert e jaren ’70 van de 20e eeuw, oa. Citizen, Seiko, Cristalonic, Rhythm.

Men verwerkte meestal de fotovoltaïsche cel ergens in de kast van de horloge, het was heel typerend voor de eerste horloges op zonne-energie.

In de jaren ’90 kwam Casio eerst met zijn G-Shock lijn op zonne-energie en later met de Edifice horloges.

Citizen introduceerde in de jaren ’90 hun Solar horloges onder Eco-Drive.

Het grote verschil met de eerste horloges op zonnen-energie was dat de fotovoltaische cellen niet langer zichtbaar waren in de kast, ze werden als aparte laag geïntegreerd in de wijzerplaat.

Horloge op zonne-energie: de Casio Edifice. Horlogemaker Turnhout

Werking horloge op zonnen energie – Casio Edifice

 

Mechanisch horloge binnenwerk om handmatig op te winden. Horlogemaker Turnhout

MECHANISCHE HORLOGES: MANUEEL OPWINDEN

Welke soorten binnenwerken of uurwerken kent een horloge?

Het binnenwerk van een horloge, soms ook het uurwerk genoemd, is als het ware de “motor” van het horloge. Er bestaan verschillende soorten binnenwerken waardoor het binnenwerk vaak een manier is om horloges in groepen in te delen. De keuze van het soort binnenwerk is vaak een belangrijk criterium bij de aanschaf van een horloge. Hierna geef ik de belangrijkste types binnenwerken weer.

Mechanisch horloge binnenwerk om handmatig op te winden. Horlogemaker Turnhout

Mechanisch horloge binnenwerk of uurwerk met manuele opwinding, ook opwind horloge genoemd.

Wat is een mechanisch binnenwerk met handmatige opwinding?

Als men spreekt over een mechanisch horloge bedoelt men meestal dat het horloge is uitgerust met een binnenwerk waar geen batterij of elektronica aan te pas komt.

Dit is ten dele waar; een quartz binnenwerk bevat immers ook een mechanisch deel. Meer daarover onder “quartz binnenwerken”.

Ook onder de mechanische horloges -die dus zonder batterij- kan men een aantal soorten onderscheiden.

De eerste soort is het mechanisch binnenwerk of mechanisch uurwerk met handmatig opwindmechanisme.

Een mechanisch horloge met handmatig opwindmechanisme is zowat de ‘puurste’ vorm onder de mechanische binnenwerken of uurwerken.

De eerste polshorloges waren immers uitgerust met een handmatig opwindmechanisme.

Werking van het mechanisch binnenwerk met handmatige opwinding.

Een mechanisch horloge met handmatige opwinding – ook opwindhorloge genoemd- bevat een veer, een aantal overbrengingsraderen en een regelmechanisme of echappement genoemd.  De veer is de “krachtbron” van het binnenwerk.

Door de kroontje van het horloge rond te draaien, draait ook de veer op in de veertrommel. Zo komt de veer onder spanning te staan. Deze kracht wordt doorgegeven aan een aantal raderen die op hun beurt de wijzers doen ronddraaien. De verhouding die de verschillende raderen tot elkaar hebben zorgen voor de juiste weergave van uren, minuten en seconden.
Het horlogemechanisme bevat ook een regelsysteem dat men het echappement (frans) of escapement (Engels) noemt. Zonder dit regelmechanisme zou de veer zijn kracht veel te snel vrijgeven met als gevolg dat de wijzers veel te snel zouden ronddraaien.

Om dit probleem op te lossen bracht men op het einde van de raderen dus dit regelsysteem toe dat bestaat uit een heen en weer bewegend anker en een balans.

Het komt erop neer dat de beweging van de raderen die ontstaat dor de kracht van de veer het anker doet bewegen. Het anker doet vervolgens het balanswiel naar één kant draaien. het balanswiel bevat ook een veertje waardoor het balanswiel terugkeert naar de andere richting en het mechanisme als het ware terug “vrijgeeft”.

Zo krijgt men het tikken van het horloge.

Stiptheid van een mechanisch horloge binnenwerk

Mechanische binnenwerken zijn doorgaans minder stipt dan quartz binnenwerken. Temperatuurschommelingen en magnetisme hebben een invloed op de stiptheid. Ook de zwaartekracht heeft een invloed.

Daarom is het belangrijk om na een onderhoudsbeurt het binnenwerk in verschillende posities te testen waarbij men het binnenwerk zo regelt dat de gemiddelde afwijking in de verschillende draagposities aanvaardbaar is. Met draagposities bedoel ik de posities van de arm met het polshorloge.

Afwijking is het voor- of achterlopen.

Onderhoud van mechanische horloges.

Horloges met mechanische binnenwerken hebben gemiddeld om de twee à drie jaar een volledige onderhoudsbeurt nodig. Vergelijk dit bv. met een automotor die om de 5 à 10.000 kilometers op onderhoud moet en dan besef je dat dit niet zo veel is.

Een horloge werkt bijna constant.

Het is trouwens aan te raden om een horloge in werking te houden, ook als je ze niet draagt. Stilstaande horloges zien meer af dan werkende horloges, oa. omdat de olie uitdroogt.

Ook de kast van het horloge wordt nagekeken en de dichtingen worden vervangen.

KRASSEN IN HORLOGE KAST EN BAND

Zijn krassen uit een horloge te verwijderen?

Een horloge is in de eerste plaats een gebruiksvoorwerp om de tijd af te lezen. En die draag je natuurlijk in de meest uiteenlopende omstandigheden waardoor krassen bijna onvermijdelijk zijn.

Ik krijg geregeld de vraag of het mogelijk is om krassen uit een horloge te halen. Dan gaat het om krassen uit de horloge kast, band en glas.

Krassen in het horlogeglas.

Over krassen in het glas van een horloge kan ik redelijk kort zijn: het is (bijna) niet te doen.

Ik weet wel dat er middelen bestaan om krassen uit bv. een kunststof horlogescherm te halen.

Uit ervaring weet ik dat krassen die niet te diep zijn hiermee voor een groot deel te verwijderen -of minstens te verminderen- zijn.

Het bekendste product hiervoor is PolyWatch. Dit product doet voor een groot stuk wat het beloofd.

Ik hoor dat men ook tandpasta of zelfs koperpoets of een huishoudschuurmiddel gebruikt. Ik probeerde dit zelf nooit dus kan ik hierover geen advies geven.

Krassen verwijderen uit mineraal of saffierglas is niet te doen. Het is wel mogelijk maar -naar mijn mening- economisch niet verantwoord. Het glas laten vervangen is hiervoor de oplossing en kost niet te veel. Over het vervangen van horlogeglazen zal ik hieruit niet uitwijden, ik zal er een apart stuk over schrijven.

Voorbeeld krassen verwijderen uit een horloge. Voor en na het polijsten.

Voorbeeld krassen verwijderen uit een horloge. Voor en na het polijsten.

Krassen in horloge: band en kast.

Ik zal meteen geruststellen: het is mogelijk om krassen uit een horlogeband en kast te verwijderen. Hiervoor dienen we het metaal van het horloge te polijsten. Dit kan op voorwaarde – en dat is heel belangrijk- dat het horloge gemaakt is uit één enkel metaal (RVS, goud, zilver).

Bij goedkopere horloges zijn de kasten en banden veelal gemaakt uit een verchroomde legering waardoor polijsten niet aan te raden is. De kans is nl. groot dat men door de chroomlaag heen polijst waardoor het horloge zijn oorspronkelijke kleur verlies.

De foto toont een horlogekast met krassen waarvan ik een deel polijstte en het ander deel zo liet.

 

Het polijsten van een horloge.

 

Het polijsten wordt gedaan met behulp van een polijstmolen met de juiste polijstschijven en polijstvet. Horloges polijsten kost redelijk veel tijd, zeker bij stalen horloges, maar het resultaat is heel mooi.  Behalve bij hele diepe krassen ziet het horloge er terug als nieuw uit.

Na het polijsten wordt de horloge kast en band intensief gereinigd, ik doe dit zelf zowel met gebruik van een stoomreiniger als ultrasonisch. Daarna kan de horloge opnieuw worden gemonteerd.

Steentjes vervangen guess horloge - Horlogemaker Turnhout

STEENTJES VALLEN UIT GUESS HORLOGE

Steentjes vallen uit Guess horloges

Een veel voorkomend probleem is dat steentjes uit Guess horloges vallen.

De steentjes zijn gelijmd in de kast van het Guess horloge en die lijm kan loskomen waardoor de steentjes eruit vallen. Naast het uitvallen van steentjes kunnen de steentjes van (bv.) een Guess horloge dof worden. Ook gebeurt het wel eens dat de steentjes van een horloge van kleur veranderen waardoor ze niet meer mooi zijn; het kleur verschilt immers van de kleur van de andere steentjes in het horloge.

Steentjes vervangen guess horloge - Horlogemaker Turnhout

Het komt regelmatig voor dat er steentjes uit bv. een Guess horloge vallen.

Steentjes uit Guess horloge: hoe oplossen?

Als er een of meerdere steentjes uit (bv.) een Guess horloge vallen dan hoeft dit geen groot probleem te zijn. Een steentje plaatsen in een Guess horloge gebeurt dmv van lijm. Hierbij is het belangrijk dat het steentje met de juiste lijm in de horloge wordt geplaatst.

Hiervoor gebruik ik U.V. hardende lijm omdat deze nagenoeg onzichtbaar is. Voordat een steentje in een Guess horloge kan gelijmd worden dient alle overtollige lijm verwijdert te worden.

Ook is het belangrijk om de juiste soort steentjes te gebruiken. Anders krijg je nooit de glans terug die de steentjes in het Guess horloge had bij aanschaf.