Zakhorloge, comeback door de Peaky Blinders?

Drie Peaky Blinders die hun zakhorloge duidelijk zichtbaar dragen in hun waistcoat.

Is het gebruik van de zakhorloge aan een comeback bezig? Moeilijk met zekerheid te zeggen. Maar dat er iets beweegt, dat is voor mij ondertussen duidelijk.


Comeback zakhorloge, hoezo?

De reparaties van oude mechanische zakhorloges zitten in de lift. Wij krijgen al enkele jaren een groeiend aantal oude zakhorloges binnen voor herstelling of restauratie. Ik kan maar oordelen op basis van de reparaties die ons bereiken hetgeen mogelijks een subjectief gegeven is. Dat er steeds minder horlogemakers overblijven die een oude zakhorloge herstellen zal daar ongetwijfeld voor een stuk mee te maken hebben. Ook de toenemende bekendheid van Kiekt zal een rol spelen.

 

Niet het aantal reparaties … 

Het valt mij het laatste jaar op dat klanten, vooral mannen, hun zakhorloge  laten repareren met de bedoeling om deze ook echt te gebruiken.

 

De Peaky wat? 

Juist door met die klanten te praten kwam ik erachter dat ze hun inspiratie voor het gebruik van een zakhorloge haalden bij een groep misdadigers uit de jaren twintig van de vorige eeuw: de Peaky Blinders. Deze groep gewelddadige criminelen uit Birmingham spelen de hoofdrol in de gelijknamige Netflix serie dat blijkbaar al sedert 2013 loopt. Ondertussen zitten ze al aan het vijfde seizoen, geloof ik.  Hoe wereldvreemd kan iemand zijn? Ik heb het nu over mezelf want ik had tot voor kort nog nooit over die Peaky Blinders gehoord.

 

Is de comeback van de zakhorloge te wijten aan de serie The Peaky Blinders?

De Peaky Blinders look

Steeds meer mannen laten zich dus ook echt inspireren door de look van de Shelby’s. Enkel een oud driedelig pak en een stoffen flat cap aantrekken zal niet volstaan om dezelfde look en feel als Tommy Shelby  te bereiken. Nee, je zal echt wel op zoek moeten naar een pak dat gemaakt is van herringbone-tweed-achtige vintage stoffen. 

 

Zakhorloges

Ook de perfect uitgewerkte details geven Thomas Shelby en co. precies die typische jaren twintig stijl . Denk maar aan de manchetknopen, de das of strik en het hoofddeksel, de typische flat cap  dat dus niet meer exclusief aan de Franse kaasboer toebehoort. Tot die uitrusting behoort dus ook de typerende zakhorloge met (gouden) ketting dat binnen handbereik werd opgeborgen in de “waistcoat” overvest. 

 

Tekort aan oude zakhorloges

Als er zich bij ons een verhoogde vraag naar oude zakhorloges voordoet dan is dit zeker het geval in het Verenigd Koninkrijk. Een artikel in de Birmingham Mail sprak zelfs van een heus tekort aan oude zakhorloges in de regio rond -je raadt het nooit- Birmingham. 

 

Is de zakhorloge opnieuw een deel van de mode? De Peaky Blinders zitten er misschien voor iets tussen

Zakhorloges slim aankopen

Er zijn veel zakhorloges te koop. Kijk maar eens online. Niet alle aangeboden zakhorloges zijn in orde. Veelal hebben ze toch een nazicht of meer nodig. Het zijn precies die zakhorloges die wij voor deze klanten in orde  zetten. Want precies daar liggen de kansen voor potentiële kopers: defecte zakhorloges koop je immers goedkoper aan. En deze zakhorloges werken terug prima nadat ze door Kiekt handen zijn gepasseerd. 

 

Peaky Blinders

Ondertussen heb ik zelf ook de  smaak te pakken en ik was in goed gezelschap. Als ik dit volhou dan zijn we goed voor een aantal jaren, denk ik. 

Ik hou in elk geval de Peaky Blinders hun zakhorloges in de gaten. Misschien schrijf ik daar ook nog een blogpost over.

 

Zelf een kapotte zakhorloge?

Stel hier uw vraag. Het verplicht tot niets. 

Leave a comment