Herstelling zakhorloge, wat kost dat?

Is het duur om een revisie aan een oude mechanische zakhorloge te laten uitvoeren?

De e-mailconversatie met een Nederlandse klant gaf mij de inspiratie voor deze blogpost.

Samengevat: klant erft een oude mechanische zakhorloge die niet werkt en waarvan het glas gebroken is. Aan de hand van de details die klant verstrekt maak ik een bestek van in totaal EUR 198,26 via e-mail. Klant vindt het bestek veel te duur en weigert de prijsopgave zonder bijkomende kosten. 


Herstelling zakhorloge, gratis bestek

Dat de klant de voorgestelde reparatieprijs te hoog vindt is zijn goed recht. Wat is anders het nut van een bestek als je deze niet mag weigeren?
Het bestek was voor wat wij bij Kiekt een “All-In prijs” noemen. Dit houdt in dat we een opgave doen van alle gekende kosten. Hier ging het over het glas van de zakhorloge, plaatsing van het glas, een volledig nazicht van het mechanisme, de verzending naar het atelier (in dit geval vanuit NL), verzending terug naar de klant en 21% BTW.


Een volledig nazicht van een oude zakhorloge, wat is dat eigenlijk?

Als we spreken over een volledig nazicht/ onderhoud van een oude zakhorloge dan hebben we het eigenlijk over het gedemonteerd reinigen en smeren van het mechanisme. In grote lijnen zijn de stappen:

 • demonteren van het volledige binnenwerk , 

 • reinigen van alle onderdelen, 

 • in kaart brengen van de sleet of slijtage, 

 • opnieuw monteren, 

 • smeren en afregelen ( i.v.m. voor-/achterlopen),

 • proefdraaien.


Dure reparatie van deze oude zakhorloge, of niet?

Voor het bedrag van EUR 198 koopt een mens wel  ongeveer 130 broden. In deze context is deze zakhorloge wel echt duur. 

Ontleding van de reparatiekost

Is een nazicht van een oude zakhorloge duur?
 • Die 198,26 is inclusief 21% BTW. Die BTW is niet voor mij maar moet ik doorstorten aan de Belgische staat (die daar vervolgens op een zeer verantwoorde manier hele nuttige dingen mee doet ?​​, maar dat is dan weer voer voor een andere discussie). Dus 198,26 - 21% BTW= 163,85

 • Hierin zit ook de verzendkosten van NL naar hier en terug hetgeen op EUR 20,87 komt. Waar zaten we? 163,85- 20,87= 142,98.

 • Het glas inc. plaatsing komt op EUR 29,75 waardoor we nog op
  EUR 113,23 komen voor het volledige nazicht en onderhoud van de oude mechanische zakhorloge. Dit is de forfait die wee aanrekenen voor zo'n volledig nazicht/onderhoud.

Rekenen we dat het ganse reparatieproces minimum drie uur in beslag neemt dat komen we op een uurloon van EUR 37,74. Het kan al eens tegenvallen en vier uur in beslag nemen (of langer) waardoor het uurloon zakt tot EUR 28,30 (of minder).


Administratieve opvolging

De tijd dat nodig is voor de administratieve behandeling , zoals het maken van het bestek, communiceren met klant, in- en uitchecken van de reparatie, pakje maken, naar de post brengen etc. hou ik even buiten dit overzicht omdat deze noodzakelijke taken niet door een ervaren horlogemaker hoeven uitgevoerd te worden (maar ze moeten wel gebeuren).


Meer dan dertig jaar ervaring , herstellen oude horloges

Dertig jaar ervaring? Minstens!

Een horlogereparateur die afstudeert kent niets. Ok, niets is overdreven want na vier jaar is men echt wel theoretisch geschoold. Maar dan begint het pas. het is door het beoefenen van het vak dat men de stiel leert. In elke fuck-up schuilt een les. Men betaalt men veel leergeld.

De Kiekt hersteller die zich specialiseerde in de revisie en reparatie van oude mechanische zakhorloges heeft meer dan dertig jaar ervaring.

Het gangbare uurtarief voor een senior horlogereparateur is EUR 60. Dus de forfait van EUR 113 voor een volledig nazicht en onderhoud van een oude mechanische zakhorloge is niet te duur


BESLUIT:
Een oude zakhorloge laten reviseren of repareren door een Kiekt specialist is niet te duur.  Er wordt gratis een bestek gemaakt en in de meeste gevallen kunnen we vanop afstand een All-In prijs bezorgen. De klant wordt van elke stap op de hoogte gehouden en kan de reparatie ook zelf volgen op de persoonlijke pagina. Na uitvoering van de reparatie heb je opnieuw jarenlang plezier van je oude zakhorloge.

Heeft uw zakhorloge verzorging nodig?

Stel uw vragen. UIteraard zonder enige verplichting.

Leave a comment